top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Youtube

Kıbrıs'ı Geziyorum.

  • Destek Ekibi
  • 31 Mar
  • 2 dakikada okunur


Sabiha Gökçen Hava Limanından Kıbrıs, Lefkoşa'ya uçuyoruz yolculuk sonrası gezi için rota planı yapmaya başlıyorum. İlk olarak Lefkoşa tatilinizde ziyaret edebileceğim merkezde bulunan tarihi yerlerle başlıyorum. Tarihi yerler; Bedesten, Büyük Han, Venedik Sütunu, Haydarpaşa Camii, Selimiye Camii, Lüzinyan Evi, Kumarcılar Hanı, Lefkoşa Kent Surları, Mevlevi Tekke Müzesi, Taş Eserler Müzesi, Milli Mücadele Müzesi ve Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi olarak sıralayabiliriz.

Atatürk Meydanı, Venedik Sütunu
Atatürk Meydanı, Venedik Sütunu

1915'te yerleştirilmiş granit Venedik sütunu ve Osmanlı döneminden kalma çeşmenin bulunduğu önemli meydan.



Büyük Han

Büyük şehir Lefkoşa’nın Şehir Duvarları içinde yer alan geleneksel pazarda konumlanmış Büyük Han, Kıbrıs’ın Venediklilerin elinden alınmasından bir yıl sonra 1572 yılında Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra, 17. yy’da yakınlarına Kumarcılar Hanı adında yeni bir han inşa edildiğinde, ikisinin arasında yapılan kıyaslama sonucunda bu hanın adı Büyük Han olarak değiştirilmiştir.

Haydarpaşa Camii
Haydarpaşa Camii

Haydarpaşa Camii, orijinal olarak 14’üncü yüzyılda Lüzinyanlar tarafından Azize Katerina Kilisesi olarak inşa edildi ve zamanında Lefkoşa’nın en büyük ikinci kilisesi oldu.

Selimiye Camii
Selimiye Camii

Tarihte Aziz Sofya Katedrali olarak bilinen Selimiye Camii eskiden bir Katolik katedraliyken sonra camiye dönüştürülmüştür.

Kaynaklara göre, Lefkoşa’daki tarihte en uzun geçmişe sahip olan “bu tarihi binanın İslamiyet’in doğuşu ve Osmanlı Döneminin sonları arasında geçen bin yıl süresince Doğu Akdeniz’de inşa edilen en büyük kilise olduğu” iddia edilmektedir.



Büyük Hamam
Büyük Hamam

Büyük Hamam, Lefkoşa İplikçi Pazarında 14’üncü yüzyılda Lüzinyan bölgesinde ve St. George de Poulains Kilisesi’nin bulunduğu yerde inşa edilen en eski hamamdır. Eski Latin kilisesine ait bugün günümüze kalan tek teşhis edilebilir unsur rölyef işlemeli kemerli giriş kapısıdır.

Yeni kent eskisinin kalıntılarından inşa edildiğinde ve zaman içinde yakınlardaki bölgenin yükselmesiyle, Hamam’ın kapısı da diğer bölümleriyle birlikte zeminin iki ve üç metre altında kalmıştır.

Büyük Hamam, Lefkoşa’da Osmanlı döneminden kalma en muhteşem eserlerden biridir. Bina, 1571 ve 1590 yılları arasında Osmanlı Döneminin ilk yıllarında Lala Mustafa Paşa Vakfı’na gelir sağlamak amacıyla yapılmış olup Mazbuta vakıf kapsamına girmektedir.


Lefkoşa sonrası gezimize Magusa ile devam ediyoruz;


Lala Mustafa Paşa Camii

Başlangıçta Latin St. Nikolas Katedrali ve daha sonra Gazimağusa Ayasofya Camii olarak bilinen Lala Mustafa Paşa Camii, Gazimağusa’nın en büyük orta çağa ait binasıdır ve halen Yakın Doğu’da hayatta kalan en etkileyici Frenk binalarından biridir.

Gazimağusa’nın en etkileyici binası olan bu gotik mimariye sahip güzel Katolik Katedrali Lüzinyan döneminde inşa edilmiştir ve St. Nikolas’a adanmıştır.


St. George Kilisesi

Resmen Sürgündeki Aziz George Kilisesi olarak bilinen bu Nesturi Kilisesi, Mağusa'nın eski şehir surları içerisinde yer almaktadır.

Yunanlıların St. George'u, benzer şekilde adlandırılan Latinlerin St. George'u ile karıştırılmamalıdır, Mağusa'nın ikinci büyük kilisesidir ve orta çağlarda Yunan Ortodoks topluluğu için Katedral olarak hizmet vermiştir. 12. yüzyılda, St. George'a adanmış çok daha eski bir kilisenin batısına inşa edilmiştir ve benzer bir zamanda Latin St. Nicholas Katedrali'nin görkemli binası  başlatılmıştır.



 
 
 

Comments


iyi amşamale (5).png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2025 by Emre ÖZDEMİR

bottom of page